KVAKOVCE: Financovanie výstavby miestnej kanalizácie prešetruje polícia

10.04.2012 Vranov nad Topľou

Kvakovce 10. apríla (TASR) - Podozrenie zo spáchania obzvlášť závažného zločinu - subvenčného podvodu preveruje polícia v súvislosti s výstavbou kanalizácie v obci Kvakovce, okres Vranov nad Topľou.
"Do žiadosti o poskytnutie podpory formou dotácie na rok 2011 mal uviesť doposiaľ neznámy páchateľ nepravdivé informácie, na základe ktorých obci Kvakovce rozhodnutím ministra životného prostredia SR o poskytnutí podpory formou dotácie z Environmentálneho fondu, bolo schválené poskytnutie finančných prostriedkov vo výške 191.939 eur na kanalizáciu a čističku odpadových vôd (ČOV) Kvakovce," informoval TASR na margo začatého trestného stíhania hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove Daniel Džobanik.
Budovanie kanalizačnej siete v Kvakovciach odštartovalo pred niekoľkými rokmi a v súčasnosti je hotová na približne 80 percent. Bývalý hlavný kontrolór obce Radovan Kapráľ však tvrdí, že samospráva mala po prijatí poslednej dotácie uhradiť súkromnej spoločnosti faktúru za určité stavebné práce, ktoré realizované údajne vôbec neboli. "Obec dostala peniaze z Environmentálneho fondu. Mal sa dokončiť kanál za tieto peniaze, lenže žiadny kanál sa neurobil, faktúra sa vystavila a uhradila, pričom všetci ľudia videli, že žiadny bager v dedine nebol za celý rok," podotkol Kapráľ.
Starosta Kvakoviec Ján Ondovčák, ktorý nastúpil do svojej funkcie v decembri minulého roka po starostovi Vladislavovi Kolesárovi odvolanom v miestnom referende, je presvedčený, že posledné financovanie projektu obecnej kanalizácie prebehlo v poriadku. Obec zaplatila podľa jeho slov za práce, ktoré riadne zrealizoval ich zhotoviteľ v predchádzajúcom období. Nevedel však konkretizovať, či sa miestna kanalizačná sieť rozširovala naposledy v iba v roku 2010, alebo aj v roku 2011. "Do funkcie som nastúpil vlani až v decembri, takže to presne neviem," poznamenal Ondovčák.
Ak by sa potvrdilo, že použitie dotácie vo výške 191.939 eur sprevádzali v Kvakovciach nekalé praktiky, Environmentálny fond je oprávnený nárokovať si jej vrátenie. "Pred časom už boli medializované niektoré prípady vyšetrovania podozrivých projektov, keď Environmentálny fond podal aj trestné oznámenie," uviedla v tejto súvislosti hovorkyňa Ministerstva životného prostredia SR Beatrice Hudáková.
Ako dodala, prideleniu finančnej podpory jednotlivým príjemcom predchádza kontrola ich projektovej dokumentácie. "Environmentálny fond preveruje zhodu požiadavky so stavebným povolením a ďalšími dokumentmi," poznamenala hovorkyňa. Ďalšie, takzvané vonkajšie kontroly použitia získanej dotácie môže realizovať táto inštitúcia podľa Hudákovej slov aj v nasledujúcom období.
 

Vyberte región